НАСА се сбогува с марсохода InSight, който четири години изследваше вътрешността

...
НАСА се сбогува с марсохода InSight, който четири години изследваше вътрешността
Коментари Харесай

НАСА се сбогува с марсохода InSight

НАСА се сбогува с марсохода InSight, който четири години изследваше вътрешността на Марс.

Американската галактическа организация заяви, че контролът на задачата не е съумял да се свърже със сондата при два поредни опита, което е довело до заключението, че батериите, захранвани със слънчева сила, са се изтощили.

" InSight може и да се пенсионира, само че неговото завещание - и откритията му от дълбоката сърцевина на Марс - ще продължат да живеят ", обявиха от НАСА.

От галактическата организация обявиха, че ще продължат да слушат за сигнал от марсохода, който за финален път е комуникирал със Земята преди седмица, само че той се счита за малко евентуален, откакто месеци наред прахуляк се е натрупвал върху двата му слънчеви панела, изчерпвайки силата им.

" През последните четири години мислехме за InSight като за наш другар и сътрудник на Марс, тъй че е мъчно да се сбогуваме ", сподели Брус Банердт, основен откривател на задачата в Лабораторията за реактивно придвижване в Калифорния. " Но той справедливо се пенсионира. "

InSight беше една от четирите задачи, които сега се намират на Червената планета - дружно с американските роувъри Perseverance и Curiosity и китайския Zhurong.

Той дойде на Марс през ноември 2018 година, с цел да учи вътрешността на планетата, а неговият сеизмометър, направен във Франция, проправи пътя към огромния прогрес.

Сеизмичните талази, вариращи според от материалите, през които минават, оферират картина на вътрешността на планетата, предава БНР.

Така да вземем за пример учените съумяха да потвърдят, че ядрото на Марс е течно, и да дефинират дебелината на марсианската кора - по-малко плътна, в сравнение с се смяташе до момента, и евентуално състояща се от три пласта.

Спускаемият уред даде детайлности за времето на Марс и доста данни за земетресенията.

Високочувствителният му сеизмометър засече 1319 " марсотресения ", някои от които породени от метеоритни удари.

" С InSight сеизмологията беше във фокуса на задача за първи път след задачите " Аполо ", когато астронавтите занесоха сеизмометри на Луната ", сподели Филип Логнон от Института по физика на земното кълбо в Париж. 

" Ние открихме нови хоризонти. "

По-рано тази година НАСА съумя да удължи задачата, като употребява роботизираната си ръка на марсохода и дребна лопатка, с цел да в профил деликатно праха от слънчевите панели.

Не всички научни интервенции на InSight обаче минаха безпрепятствено, като да вземем за пример когато шип, наименуван " къртицата ", имаше проблеми с проникването под повърхността, с цел да мери температурата на планетата, заради състава на почвата, където роботът кацна.

Сондата, предоставена от Германския аерокосмически център, в последна сметка беше заровена малко под повърхността и даде скъпи данни за физическите и топлинните свойства на марсианската почва, заяви НАСА.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР